/ Министерство на отбраната
Официална церемония по предаване и приемане на отговорностите между 41-ия и 42-ия български контингенти, участващи в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ в Афганистан, се проведе в база „Летище Баграм“.

Командирите на 41-ия и 42-ия контингент полковник Тодор Тодоров и полковник Павлин Велков в присъствието на комисията по ротация подписаха акта за сдаване и приемане на длъжността „национален командир на контингента“, съобщиха от Министерство на отбраната.

В Карлово изпратиха 42-ия български военен контингент на мисия в Афганистан

От името на командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров председателят на комисията полковник Георги Манев - началник на сектор в отдел „Операции” на Съвместното командване на силите, изказа благодарност към военнослужещите от 41-ия контингент за отличното и достойно изпълнение на задачите.

Към личния състав на 42-ия контингент полковник Георги Манев се обърна с пожелания за висок воински дух и професионализъм при изпълнение на функционалните им задължения в района на мисията.

В Карлово започна ваксинирането на военни от контингента за Афганистан

Четиридесет и вторият военен контингент е с общ състав до 120 военнослужещи, изпълняващи задачи в база „Летище Баграм“ и в щаба на мисията в Кабул.

Помощник-национален командир на контингента е подполковник Тодор Тодоров от състава на Съвместното командване на силите, а командир на ротата за охрана е майор Милен Проданов от военно формирование 34 840 - Карлово.

Българските военнослужещи изпълняват задачи, поставени от командването на мисията по охрана на базите за разполагане и по подпомагане работата на щаба на мисията в областите специални операции, личен състав и логистика.