26 вторични труса са регистрирани след земетресението в София
26 вторични труса са регистрирани след земетресението в София / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

До една, най-много до две седмици, ще продължат следтрусове в следствие на земетресението от събота вечер. Това каза Емил Ботев, ръководител на секция „Сеизмология” към БАН. Общо 26 са трусовете от 22 часа в събота до днес, като само за последното денонощие са отчетени 5 следтруса.

Последният следтрус е бил регистриран днес в 12.02 ч. и е с магнитуд 0,5 по скалата на Рихтер.

Ето какво каза още Емил Ботев за тези следтрусове или т.нар афтършоци: „Както виждате, те не се усещат от хората, те са изключително слаби, че едва се регистрират и от сеизмичните станции”

Николай Милошев, директор на Геофизичния институт към БАН, допълни: „Наличието на тази серия, и то с намаляващ магнитуд, е добра предпоставка да считаме, че огнището се успокоява”.

Милошев категорично отхвърли възможността земетресението да е предизвикано от взривовете в Челопечене. „Представяте ли си какво би станало през Втората световна война, ако действително това можеше да се случи”, категоричен беше Милошев.

Сред най-застрашените от трусове са преустроените сгради както и тези, строени през първата половина на 20 век, тъй като противоземетръсните норми влизат в сила у нас в средата на 50-те години.

„Кои сгради биха могли да преживеят едно земетресение – тези, които са построени добре”, обобщи Светослав Симеонов, директор на Централна лаборатория за сеизмична механика и сеизмично инженерство.

До този момент в главна дирекция „Гражданска защита" са постъпили 12 сигнала за щети вследствие на трусовете. Повечето от тях са за пукнатини по сградите и срутени комини. Говорителят на Министерството на извънредните ситуации Владислав Прелезов обясни, че и през днешния ден продължава работата на екипите на „Гражданска защита" по сигнали на граждани. По думите на Прелезов „Гражданска зашита" е в пълна готовност в случай на нови и по-силни земетресения.