25 висши чиновници се разследват за измами с еврофондовете
25 висши чиновници се разследват за измами с еврофондовете / снимкa: Sofia Photo Agency
25 висши чиновници се разследват за измами с еврофондовете
27042
25 висши чиновници се разследват за измами с еврофондовете
  • 25 висши чиновници се разследват за измами с еврофондовете

Прокуратурата разследва 25 висши чиновници за измами с фондове на ЕС. Това съобщи Ангелина Митова, ръководител на спецзвеното за еврофондовете в прокуратурата в годишния отчет на звеното за 2009 година. Делата са за милиони левове щети, нанесени на държавата

168 обвинителни акта е внесло звеното за измами в четирите програми - ФАР, ИСПА, САПАРД и Леонардо да Винчи. Вече има 28 влезли в сила присъди, 17 от който са споразумения. По тях са възстановени 160 хил. лв. на държавата. 15 пъти са се увеличили преписките спрямо 2008 година, а осем пъти внесените в съда обвинителни актове. Най-много са делата за искане на пари срещу документи с неверни данни по схемата за единно плащане на единица площ.

69 дела са за източване по САПАРД. Общо 45-мата прокурори в звеното в цялата страна са работили по 1900 преписки миналата година, от които по 700 има откази за образуване на производство, тъй като са открити само административни нарушения.

По 559 преписки и дела са работили само осемте прокурори в спецзвеното в Софийска градска прокуратура с ръководител Божидар Джамбазов. Петимата им колеги от Софийска районна прокуратура са разследвали 186 дела и преписки. Прокурорите посочиха, че огромният брой сигнали, над 70 процента, са дошли от Държавен фонд „Земеделие", без контролните органи да са ги проверили. Нарушенията са могли да се оправят от самата администрация, без да се задвижва прокуратурата.