/ Thinkstock/Getty Images
На 18 пробвал да открадне „Ауди“-то на Пловдивския владика като подарък за рождения си ден
Двайсет и седма присъда получи след тежко съдебно заседание 24-годишният Николай Георгиев Якимов от Велинград. Младият мъж застана пред Темида по обвинение в опит за убийство на Христо Първановски, приятел на бившето му гадже. Прострелял жертвата си с незаконната ловна пушка на баща си. Не успял да го убие по независещи от него причини.

За престъплението си Николай е наказан с 16 години затвор при първоначален строг режим, да плати 40 000 лева обезщетение на потърпевшия, както и разноските по делото. Съдия Кристина Пунтева разпореди велинградчанинът да остане с мярка задържане под стража, която е взета при кървавия инцидент през юли 2015 г., в случай, че реши да обжалва пред Апелативния съд в Пловдив.

Заседанието продължи през целия ден днес. Според събраните факти, изстрелът е произведен от козирка където живее подсъдимият. Часове по-рано той изпраща на бившата си изгора снимка на ловна пушка, заредена с два патрона и закана: „Това ви чака!“. Новият й приятел решава да отиде на място при Якимов, за да се разберат като мъже. Николай обаче го очаква със заредено оръжие и стреля.

Поредната си присъда той прие хладнокръвно. Потърпевшият Първановски очевидно не бе доволен от наказанието, а адвокатът му бе категоричен, че ще обжалват и ще искат компенсация от 65 000 лева.

Миналото на Якимов е богато на криминални прояви. От 26-те си присъди 23 са по споразумения с прокуратурата, благодарение на което е успявал да се отърве леко. Бил е само на 18, когато вече в досието му е имало 21 присъди. Поредната е минимална – само  година затвор, след като отново се покайва и подписва споразумение. Тогава се опитал да открадне прословутото „Ауди А-8“ на Пловдивския митрополит Николай – искал го като подарък за рождения си ден.