20 000 лева глоба за работодатели заради полова дискриминация
20 000 лева глоба за работодатели заради полова дискриминация / снимка: Sofia Photo Agency, архив

До 20 хил. лева може да достигне глобата за работодатели, които дискриминират служителите си по полов признак. Това заяви в интервю за Дарик председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) Ана Страшимирова.

Тя разказа различни случаи, за които комисията е била сезирана. Сред най-интересните от тях е казус с мъж, на когото му е отказана работа като сервитьор, защото фирмата търсила само жени.

„Имаме оплакване и от жена, която е вземала по-малка заплата от мъж, когото лично е обучавала да я замести при излизането й в майчинство", разказа още Страшимирова.

Едни от най-често срещаните оплаквания в КЗД са за недостъпна архитектурна среда за хора с увреждания.

Петчленен състав на комисията е разгледал и случай, при който жена е подала жалба за дискриминация по признак „пол" и „семейно положение", заради изискването българските граждани да притежават бащино име. Според жалбоподателката това поставя в унизително положение самотните майки и децата с неизвестен баща. Тя е поискала изискването да се отмени, но КЗД отказва с мотив, че не е налице дискриминация в случая.

В момента жалбоподателката обжалва решението на КЗД в Софийския административен съд, който все още не се е произнесъл по казуса.

Пред Дарик Ана Страшимирова разказа още, че Комисията за защита от дискриминацията вече има и регионални офиси в по-големите градове.

Други новини от Пловдив