/ iStock/Getty Images
Апелативният специализиран наказателен съд наложи наказание от 6 години лишаване от свобода на мъж, обвинен от Специализираната прокуратура за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици, съобщиха от съда.

Задържаха известния наркодилър Барака в Пловдив

Съдът намали присъдата, наложена му от първата съдебна инстанция, с 1 година лишаване от свобода, след като прие, че той е ръководил престъпната група, но не е бил нейн организатор. Определи му парична гаранция в размер на 7000 лева и му наложи забрана да напуска страната.

На 12 години лишаване от свобода е осъден участникът в групата, обвинен за седем престъпления, в т.ч. за грабежи и участие в наказателни акции срещу конкуренти и наркозависими.

Апелативните съдии увеличиха наказанието му от 10 на 12 години. В момента той е в затвора, където изтърпява наказание по друго дело за убийство. Шестима от признатите за участници в престъпната група получиха ефективни наказания от 3 до 8 години лишаване от свобода.

Хванаха наркодилър в „Столипиново”

На трима от тях съдът наложи и глоби в размер от 6 000 до 20 000 лева
. До произнасянето на окончателното решение по делото на Върховния касационен съд подсъдимите остават с мерки за неотклонение „Парична гаранция“ и „Подписка“.

Събраните доказателства по делото сочат, че групата е действала от 2009 г. до неутрализирането й на 26 май 2010 г. В кориците на делото са приобщени обясненията на голям брой свидетели, в т.ч. на пострадали от престъпната й дейност.

Решението на Апелативния специализиран наказателен съд не е окончателно и може да се обжалвано пред Върховния касационен съд. 
БГНЕС