Рекордно поскъпване на храните за последната година. Спрямо миналия април на едро цените на основните продукти са се повишили с близо 28%, отчитат от Комисията по стоковите борси и тържищата. Поскъпването на храните е и сред основните причини за високата инфлация, която статистиката отчете преди дни, посочва NOVA.

Търговците са принудени да сменят етикетите с цените почти всеки ден. Над 25 поредни седмици цените на храните вървят само нагоре. От началото на годината на едро основните продукти, които купуваме, са поскъпнали с над 13%, а спрямо миналия април – с почти 28 на сто.

Най-голямо увеличение за последния месец има при цените на олиото, яйцата, брашното, зелето и пилешкото.

♦ Колко продукта можем да купим с доходите, които получаваме, сега и преди година?

За да напълни хладилника за четиричленното си семейство, Виолета Жечева поне 2-3 пъти седмично се налага да пазарува, и пресмята, че досега покупките никога не са й излизали толкова скъпо. 

"За 100 лева купихме салата за една вечеря, продукти за една баница, за един кекс и 3 кг месо, което ще е за 3 вечери, и млечни продукти. Толкова", заяви Жечева и изчисли с тези продукти семейството й може да изкара около 3 дни. До края на седмицата, обаче, ще трябва да напълни същата количка поне още 1-2 пъти. По думите й, преди година е щяла да вземе отгоре още поне половината от тези продукти. 

Драстично поскъпване на основните храни, които купуваме през последната година, отчитат и от комисията, която следи пазара на едро. От там регистрират ръст за 26 поредна седмица. 

Всеки ръст в цената на тока, газа и суровините рязко оскъпява и производството на храни, особено след началото на конфликта в Украйна, отчитат от сдружение "Храни и напитки".  

Според икономиста Адриан Николов, инфлацията ще продължава да расте, а поскъпването на храните - все повече ще изяжда от бюджета на домакинствата. 

"Там, където се живее от заплата до заплата, проблемът е най-голям, тъй като се налага свиване на потреблението, особено на храни. В този смисъл трябва да има много агресивен ръст на доходите, за да може той да успее да надхвърли инфлацията", обясни Николов. 

В семейството на Виолета доходите през последната година не са мърдали и със същия бюджет трябва да се справи с нарастващите цени на щанда. Затова много по-добре планира покупките си и много сериозно е орязала част от останалите си разходи. "Компенсираме с по-рядкото ходене до магазина и с ограничаване на забавленията и пътуванията", каза тя. 

Експертите също отбелязват свиване на потреблението заради по-високите цени. "Потреблението вече се свива до основни храни", посочват те и допълват, че краят на поскъпването все още не се вижда.

Търговските вериги, пък, отчитат интерес към намалените продукти. 

Засилените проверки за спекула с цените и качеството на храните в търговската мрежа продължават до 8 май.