болница
болница / БГНЕС, архив
Десетгодишно момче от великотърновското село Беляковец е било пребито от баща си, защото си забравило ключа. Детето е прието в неврохирургията на областната болница в понеделник вечерта, с черепно-мозъчна травма. Бащата е задържан за срок от 24 часа, съобщиха за Дарик от Областната дирекция на полицията. До момента социалните служби не са получавали сигнали за упражнявано насилие или неглижиране на детето, обясниха от дирекция "Социално подпомагане" във Велико Търново.
 
2-годишно дете е в тежко състояние след побой
 
През 2010 г. социалните във Велико Търново получават сигнал, че никой от родителите на тригодишното тогава момче не е отишъл да го прибере от детската градина. Детето е изведено от полицията и настанено в социална институция за няколко месеца. Следва връщане в семейството, състоящо се само от бащата, след като майката ги напуснала и заминала за чужбина. Това връщане става със съдебно решение, а не по преценка на социалните, обясни пред Дарик шефът на дирекция "Социално подпомагане" Мая Пешева.
 
"Бащата е успял да убеди съда, че има умения да се грижи за детето, че го обича и иска да се грижи за него. Затова му е върнато", каза Пешева.
 
Децата у нас най-често са жертви на насилие в семейството
 
И по време на престоя в институцията, и след връщането на детето при бащата, социалните екипи наблюдават грижата за него. "По време на работа колегите са наблюдавали силна привързаност на детето към бащата и обратното. Към момента момчето е силно привързано към баща си", посочи Мая Пешева.
 
От своя страна социалните са категорични, че след като бъде изписано от болницата, момчето ще бъде изведено от дома на баща си.