2-годишно дете е в кома след жесток побой, нанесен от майка му.
 
Малкият Васил е с черепно-мозъчна травма и опасност за живота, а побоят не е първи. Няколко месеца след раждането детето е настанено в приемно семейство след подаден сигнал за насилие по време на престой в болница заедно с майка му. Преди няколко месеца детето е върнато на биологичната майка по преценка на социалните служби.

Децата у нас най-често са жертви на насилие в семейството
 
Момченцето е докарано в „Пирогов” вчера следобед в тежко състояние. Извършените изследвания установяват фрактура на черепа и изолирана черепно-мозъчна травма. Малкият Васил е настанен в реанимация – в кома и с опасност за живота.

"Детето е на 2 години, прието е вчера в нашата противошокова зала. Доведено е от екип на Бърза помощ в коматозно състояние. Направени са му съответните изследвания, скенер на главен мозък, на който е установена фрактура на черепните кости. След това постъпва за лечение в нашата реанимация. На дете в коматозно състояние винаги има опасност, но детето е със собствено дишане, но не е в съзнание, не може да се осъществява контакт", каза завеждащият детската реанимация в „Пирогов” д-р Христо Пседерски.
 
От „Пирогов” подават сигнал в полицията и арестуват 22-годишната майка по подозрение в побой. Тя е от Ихтиман и не посяга за първи път на сина си.

През 2015-та година детето е изведено от дома на родната си майка и настанено в приемно семейство след подаден сигнал, че по време на престой в болница майката е нанесла побой над момченцето.

Поредна агресия: Мъж преби жестоко дете, заплаши да го убие

След известно време майката и живеещият с нея мъж подават молба за връщане на детето и след няколко месечно проследяване и работа социалните преценяват да го върнат, обясни пред Дарик Теодора Петрова от отдел "Закрила на детето" в Септември:
 
"След реинтеграцията на детето ние осъществяваме наблюдение в семейната среда. Детето ежемесечно се посещава от нас, като никакви индикации за насилие не са установени в семейството и никакъв риск по отношение на детето. Нито сме получавали сигнал от личен лекар до момента, нито от близки, съседи, роднини на семейството. Ако бъде наистина доказано, че е упражнено насилие по отношение на детето, ще бъдат предприети по-нататъшни действия за лишаване на майката от родителски права. Съответно детенцето ще бъде изведено от семейна среда и ще бъде предприета мярка за закрила по отношение на него", каза Петрова.
 
В момента майката е задържана за 72 часа, а в понеделник ще й бъде поискана мярка за неотклонение задържане под стража.