Звезди от родния шоубизнес, лекари и адвокати с неплатени данъци
Звезди от родния шоубизнес, лекари и адвокати с неплатени данъци / Thinkstock/Getty Images

Звезди от шоубизнеса, лекари и адвокати с неплатени данъци. Това съобщиха от Националната агенция за приходите. От НАП пишат още, че общо 21 000 граждани закъсняват с плащането на 17 милиона лева данък върху доходите. Те ще получат последно предупреждение за изплащане на дължимия данък. Ако не го направят в срок, инспекторите на НАП ще запорират заплатите или имуществото им.

Певци, музиканти, актьори и други публични фигури са сред гражданите неплатили данъка върху доходите по данъчните си декларации, подадени до края на април. Броят на длъжниците е 21 000, а сред тези, които закъсняват с плащането има популярни звезди от шоубизнеса, както и лекари и адвокати.

Шефове плащат 56 млн. лв. данъчни дългове на фирмите си

Всички те в момента получават последно предупреждение по телефона от колцентъра на НАП, съобщават от приходната агенция.

Срокът за внасяне на парите е 2 седмици. В случай обаче че след телефонното напомняне няма постъпило плащане, инспекторите на НАП ще пристъпят към запор на заплати или на имущество за събирането на парите по принудителен път.

Общият размер на неплатения до момента данък върху доходите по данъчни декларации на граждани е 17 милиона лева с изтеклите лихви. При закъснение на плащането на подоходния данък обичайната практика на НАП е да уведоми длъжника чрез напомнително електронно съобщение и чрез звеното за събиране на задължения в колцентъра си.

НАП чака 1,1 млн. лева от собственици на луксозни коли

А ако в договорения срок не постъпи очакваното плащане, случаят се предава на публичен изпълнител, който започва принудително изпълнение. В процеса на принудително събиране публичният изпълнител на НАП може да запорира заплатата или друго имущество на длъжника, а при продължаващо неплащане това имущество може да бъде обявено на публична продан.