/ БГНЕС
Засилват контрола над превозите на горива
100596
Засилват контрола над превозите на горива
  • Засилват контрола над превозите на горива
Засилват контрола над превозите на горива. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на транспорта Ангел Попов по време на заседание на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.
 
Идеята на транспортното министерство е автомобили на ДАИ без надписи да прогоряват превозите на горива.
 
Държавата ще следи онлайн търговията с петрол от танкера до бензиностанцията

По думите на зам.-министър Ангел Попов нелегалните фирми за превоз на гориво започнали да ползват камиони под 3,5 тона, които не подлежат на контрол на автомобилна администрация. 
 
"Тези хора, които правят това, те не са неорганизирани, напротив. Те са добре организирани и промениха часовото време, когато правят това и започнаха да доставят горива, както доставят пиците, обикновено вечер, когато имаме работно време на нашите инспектори", коментира зам.-министърът.
 
Окончателно: Приеха промените в Закона за горивата, влизат в сила след шест месеца

Превозвачи поискаха дори да се въведат банкови гаранции за нововъзникналите фирми в бранша. Според превозвача Атанас Димов все пак са необходими правила в бранша. "Има шест месеца до влизане на наредбата, помислете още веднъж. Трябва да има рестрикции, за да може тези, които са готови да работят легално и легално да плащат данъци, да останат. Приказките, че малкият и средния бизнес щели да умрат - да, но в него се акумулират нарушенията и престъпленията, и сивия сектор", заяви Динов.
 
Новият закон за горивата вече влезе в сила. Предстои министерство на икономиката да изготви наредба към него, с която да прецизира прилагането му.