Заразата със „син език” е можело да бъде ограничена
Заразата със „син език” е можело да бъде ограничена / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Заразата със „син език” е можело да бъде ограничена
74465
Заразата със „син език” е можело да бъде ограничена
  • Заразата със „син език” е можело да бъде ограничена

Няма как мярка „Млад фермер" да бъде отворена в момента. Тя ще бъде отворена когато бъде одобрена Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Това каза в Стара Загора министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

От 2600 подадени заявления по мярката през декември миналата година, са отхвърлени 2100. Причината е липсата на финансов ресурс, каза министър Грудев. Той допълни, че финансовите показатели на Министерството са изключително лоши и в момента се търсят решения с финансовия министър.

В Стара Загора министър Грудев коментира и ситуацията с болестта „син език”, която определи като драматична. Според него взетите мерки са били ненавременни. Това е позволило болестта да обхване цялата страна. В момента са засегнати 22 области и около 3600 овце.

„Усилията ни са насочени за овладяване на заразата и призовавам всички собственици на животни да спазват строго правилата и да не допускат паша през нощта”, каза министър Грудев.

Той допълни, че разпространението на заразата е можело да бъде ограничено ако са били взети други мерки. Ваксинация може да бъде извършена чак след края на зимата.

Министър Васил Грудев посети Стара Загора за откриването на юбилейното пето издание на Международното специализирано селскостопанско изложение „БАТА АГРО”.

„Преди пет години започнахме с 83 фирми-изложители, днес те са 211, разположени на повече от 32 600 кв.м изложбена площ. С това нашата работа не свършва. Сега трябва да защитим успеха си и да работим още по-усърдно в интерес на агробизнеса и земеделските производители на България. Тази именно цел си поставихме със старта на пролетно издание на БАТА АГРО, което ще се състои от 4 до 7 март 2015 г., тук на летище Стара Загора”, каза председателят на Управителния съвет на БАТА АГРО Веселин Генев.