Започва раздаването на ваучери за гориво на земеделците от втория транш
Започва раздаването на ваучери за гориво на земеделците от втория транш / снимка: БГНЕС

От понеделник започва подаването на документи по извънредния прием по мярка 121 от старата Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. и раздаването на ваучерите за гориво от втория транш. Това е заявил заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща със земеделски производители, след като е участвал в празника "Гроздобер - Южен Сакар" в Харманли, информира пресцентърът на ресорното ведомство.

Той припомнил, че извънредният прием е до 12 септември и той е предвиден само за земеделска техника с бюджет 50 млн. евро. Крайният срок за приключване на проектите е 20 ноември. Заместник-министър Грудев е призовал земеделските стопани да бъдат изключително активни при подаването на проектите. По отношение на ваучерите за гориво той е коментирал, че крайният срок за получаването им е 25 септември в общинските служби земеделие.

По време на срещата Грудев е заявил, че "тази година се очаква една изключително добра реколта от над 250 000 т винено грозде, от която ще бъдат произведени над 175 млн. литра вино". Той припомнил, че за периода 2014-2018 г. парите, които са предвидени по лозаро-винарската програма са 133 млн. евро и че средствата по нея ще бъдат изцяло усвоени.

Пред земеделските производители Грудев е коментирал, че секторите плодове и зеленчуци, животновъдство и биоземеделие са приоритетни през този програмен период. Това се вижда и от резултатите от приключилия прием по подмярка 4.1 от новата Програма, като проектите, които ще бъдат разгледани са именно в тези сфери.

Той е уточнил, че от тази година 15 процента от средства за директни плащания ще бъдат за обвързана подкрепа на приоритетните сектори. Така например за миналата година плащанията на площ за плодове и зеленчуци са били между 30 и 45 лв. на дка, а за 2015 г. се очаква ставката да достигне близо 200 лв. декар.