Започва раздаването на ваучери за гориво на земеделците от втория транш

Започва раздаването на ваучери за гориво на земеделците от втория транш
Започва раздаването на ваучери за гориво на земеделците от втория транш / снимка: БГНЕС

От понеделник започва подаването на документи по извънредния прием по мярка 121 от старата Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. и раздаването на ваучерите за гориво от втория транш. Това е заявил заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща със земеделски производители, след като е участвал в празника "Гроздобер - Южен Сакар" в Харманли, информира пресцентърът на ресорното ведомство.

Той припомнил, че извънредният прием е до 12 септември и той е предвиден само за земеделска техника с бюджет 50 млн. евро. Крайният срок за приключване на проектите е 20 ноември. Заместник-министър Грудев е призовал земеделските стопани да бъдат изключително активни при подаването на проектите. По отношение на ваучерите за гориво той е коментирал, че крайният срок за получаването им е 25 септември в общинските служби земеделие.

По време на срещата Грудев е заявил, че "тази година се очаква една изключително добра реколта от над 250 000 т винено грозде, от която ще бъдат произведени над 175 млн. литра вино". Той припомнил, че за периода 2014-2018 г. парите, които са предвидени по лозаро-винарската програма са 133 млн. евро и че средствата по нея ще бъдат изцяло усвоени.

Пред земеделските производители Грудев е коментирал, че секторите плодове и зеленчуци, животновъдство и биоземеделие са приоритетни през този програмен период. Това се вижда и от резултатите от приключилия прием по подмярка 4.1 от новата Програма, като проектите, които ще бъдат разгледани са именно в тези сфери.

Той е уточнил, че от тази година 15 процента от средства за директни плащания ще бъдат за обвързана подкрепа на приоритетните сектори. Така например за миналата година плащанията на площ за плодове и зеленчуци са били между 30 и 45 лв. на дка, а за 2015 г. се очаква ставката да достигне близо 200 лв. декар.