Законови промени ще облекчат узаконяването на бараки
Законови промени ще облекчат узаконяването на бараки / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Законови промени ще облекчат узаконяването на бараки
69029
Законови промени ще облекчат узаконяването на бараки
  • Законови промени ще облекчат узаконяването на бараки

В началото на следващата година Министерството на инвестиционното проектиране ще инициира промени в Закона за устройство на територията, които да облекчат процедурата по узаконяване на малките строителни обекти. В момента тази процедура има еднакви изисквания за узаконяването на барака и фабрика. Според министър Иван Данов именно това е една от причините за големия брой незаконни обекти в страната.

Настоящият Закон за устройство на територията има нужда от цялостна промяна, защото в настоящия си вид води до ограничаване на инвестициите и създава предпоставки за законови нарушения, смята министър Данов.

Едно от нещата, които министър Данов мисли да промени през следващата година са еднаквите условия за узаконяване на малки и големи строителни обекти.

"Представете си, че документацията за селска барака е същата като документацията за фабрика. Включително има проект за организация на строителството - нещо, което всеки дипломиран майстор ще ви го сглоби без проект. Но за да стане това законно, трябва да имате всички тези документи", коментира министърът.

С въвеждането на промените узаконяването на малките строителни обекти ще става в рамите на 10- 14 дни и ще мине само в информационен режим.

За барака вероятно срокът ще е или десет дни или две седмици. "Малките обекти би трябвало да минат на информационен режим - информирате съответната община, че този проект е направен от правоспособен проектант и ще бъде построена тази барака. Това облекчава, а това са голямата част от проектите"

Плановете на министър Данов включват удължаване на срока за узаконяване на големите строителни обекти като молове, фабрики и метро, с мотива, че при тях грешки не могат да се допускат. Този срок обаче ще бъде законово определен за разлика от настоящия момент.