Законови промени може да вдигнат цената на водата на някои места
Законови промени може да вдигнат цената на водата на някои места / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Законови промени може да вдигнат цената на водата на някои места
58532
Законови промени може да вдигнат цената на водата на някои места
  • Законови промени може да вдигнат цената на водата на някои места

Възможно е водата да поскъпне на места след приемане на промените в Закона за водите, каза заместник-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев на дискусия по темата, организирана от КНСБ. Окрупняването във водния сектор ще доведе до изравняване на цените на водата по региони, уточни Симидчиев.

Това изравняване означава, че на места цената на водата може да се повиши, но ще е за сметка на понижаването й на други места, обясни още Симидчиев и добави, че уеднаквяването на цените ще е следствие от процеса на регионализация. Това означава, че един ВиК-оператор трябва да поддържа единна цена в целия регион, който обслужва. Според Симидчиев настоящата практика е несправедлива.

По повод притесненията на синдикатите, че окрупняването в сектора ще доведе до безработица, той каза, че това не е задължително. ВиК-дружествата не са със социални функции, както твърдят някои, категоричен е той. Освен това парламентът отхвърли предложението на вносителите в областта за активите и се запазва практиката всички активи да останат общински с изключение на тези, които обслужват повече от една община, отговори Симидчиев на част от исканията на синдиката.