Забраниха на Yamaha да изнася безпилотни хеликоптери
Забраниха на Yamaha да изнася безпилотни хеликоптери / netinfo

Японското правителство наложи нови санкции на познатия по цял свят производител на мотоциклети и други транспортни средства компанията Yamaha, съобщи БГНЕС.

Компанията бе обвинена в незаконна продажба на Китай на безпилотни хеликоптери, потенциално годни за военни цели. Според изявление на министерството на икономиката, търговията и промишлеността от 18 май на компанията е забранено да изнася през следващите девет месеца вертолети от този тип и части за тях.

Заповедта на министерството бе предшествано от серия акции, започнали още през януари 2006 година. Те включваха обиски в главната квартира на Yamaha в град Ивата и на множество принадлежащи на компанията обекти, както и разпити на персонала.

През февруари тази година бяха арестувани трима високопоставени служители на Yamaha, но впоследствие те бяха освободени. През март компанията бе глобена със символичната сума от 1 млн. йени /около 8 300 долара/.

По данни на японската полиция от 2001 година досега Yamaha е продала на Китай между седем и девет безпилотни хеликоптера без съответното разрешение на правителството на страната.