Въглеродна революция предрече заместник-министър
Въглеродна революция предрече заместник-министър / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Въглеродна революция, предрече заместник-министър
53288
Въглеродна революция, предрече заместник-министър
  • Въглеродна революция, предрече заместник-министър

Българите са спестили 280 000 мегаватчаса електроенергия, откакто по програма на Министерство на регионалното развитие и благоустройството голямо количество сгради бяха санирани. Цифрата съобщи ресорният заместник-министър Добромир Симидчиев. По време на откриването на кръгла маса "Архитектура плюс" в столицата той говори за енергийната ефективност и предрече, че ни предстои нова световна революция - въглеродна.

За да обясни колко много са спестените 280 000 мегаватчаса електроенергия Симидчиев даде следния пример: "По лаишки начин се опитах да превърна тази енергия в нещо малко по-измеримо. В нещо, което човек може да си представи по-лесно. Тъй като 280 000 мегавата са сериозна цифра, но какво точно може да се направи с нея? Представете си 1200 електромобила, които се движат 365 дни, за една година, по 8 часа на ден. Ето това са 280 000 мегаватчаса електроенергия".

За енергийната ефективност на форума говори и президентът Росен Плевнелиев. Той каза: "Енергийната ефективност е първостепенен приоритет и на обществото. От нашите решения днес зависи какво ще завещаем на нашите деца. Разпадащи се панелки, свързани към втора атомна електроцентрала или енергийно ефективни и красиви градове, в които живеят по-производителни, по-богати, и по-здрави граждани".

Въглеродна революция предрече заместникминистър
netinfo
Държавният глава посочи още, че съвременният град не е просто бетон и стъкло. По-добрите условия на живот на гражданите минават през качествената архитектура и качественото строителство, категоричен е Плевнелиев.