Всеки трети акт на инспекцията по труда е в сектор Строителство
Всеки трети акт на инспекцията по труда е в сектор Строителство / БГНЕС, архив
Всеки трети акт на инспекцията по труда е в сектор Строителство
91240
Всеки трети акт на инспекцията по труда е в сектор Строителство
  • Всеки трети акт на инспекцията по труда е в сектор Строителство

Всеки трети акт на инспекцията по труда за спиране на обект или част от него поради опасност за живота на хората, е издаван в строителството. Това показват данните за дейността на изпълнителната агенция до края на октомври тази година. За този период инспекторите са направили близо 3900 проверки в строителството и са установили около 20 000 нарушения.

На строителните обекти са регистрирани и над 15% от случаите на работа без сключен трудов договор.

Статистиката на Главната инспекция по труда показва, че строителството продължава да бъде сред най-рисковите сектори, както по отношение на риск от трудови злополуки, така и като прояви на сивата икономика.

За десетте месеца на годината инспекторите са издали 130 акта за спиране на опасни обекти или машини, и са установили 369 случая на работа без трудов договор. През тази година приоритетно са проверявани обектите, санирани по "Националната програма за енергийна ефективност", изграждането на Софийското метро и на други големи инфраструктурни обекти.

Най-честите нарушения остават свързани с цялостната организация на безопасността при работа - на обектите за работа на височина например се използват необезопасени скелета, без стълби за качване и слизане. 

От инспекцията по труда отчитат, че през тази година броят на проверките е увеличен с над 12% спрямо предходната. Ефектът от това се вижда в по-малкото трудови злополуки - по данни на НОИ, за деветте месеца на годината броят на инцидентите на работното място е намалял до 128, при 140 за същия период на миналата година.