Вносителите на стари коли не са заплашени от фалит засега
Вносителите на стари коли не са заплашени от фалит засега / netinfo

Средните и големите фирми за продажба на употребявани автомобили не са застрашени от фалити заради световната финансова криза към момента. Това заяви пред Дарик председателят на Управителния съвет на Асоциацията на вносителите на автомобили Анастас Тодоров. По думите му – има известно свиване на пазара, но то се дължи на множество други причини.

Анастас Тодоров коментира, че фирми и физически лица, за които вносът на автомобили е съпътстваща дейност, са се отказали от него, за да не изгубят пари. В същото време обаче средните и големите фирми в бранша все още не са засегнати от кризата.

„Ако има свиване при превозвачите, ще има свиване и на пазара на тежкотоварни автомобили. Като цяло това не е много по-различен бизнес от всеки друг бизнес и ще се усети, и тук ще се усети, но на този етап не е такова положението, че да говорим, че бихме имали фалити на средни и големи фирми”, каза Тодоров.

Друга причина за свиването на пазара е откриването на няколко тържища за употребявани автомобили през годината. Освен това Тодоров отбеляза, че липсва контрол на пазара.

Той бе категоричен, че и в момента се извършват лизингови сделки с коли втора ръка, но кандидатите за лизинг трябва да отговарят на повече условия.