Включват селски черкви в туристическа дестинация
Включват селски черкви в туристическа дестинация / netinfo
Черквата "Успение Богородично" в село Енчевци да стане основа за изграждане на манастир, около който да се създаде средище на местни действащи занаяти. Това предвижда проект на общината, изпратен до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), информираха от общинската администрация.

Проектът предвижда всички селски черкви на територията на общината да бъдат обновени и включени в туристическа дестинация, а местни действащи занаятчии да обогатяват впечатленията на туристите. Отправна точка на туристическия маршрут ще стане бъдещият манастир в Енчевци, а храмовете в селата Нейковци, Скорците, Фъревци, Белица и Станчев хан ще бъдат оживени с вложените средства и посещенията на туристите, смятат от общината.

Общината е поискала съгласието на Великотърновския митрополит Григорий и проектът в село Енчевци е получил неговата благословия, тъй като храмовете са собственост на Българската православна църква, обясниха от общината.

Стойността на туристическия проект е изчислена на около 1 милион евро. Ако идейният проект бъде одобрен в МРРБ и му бъдат отпуснати средства за реално проектиране, община Трявна ще кандидатства с него пред Европейския съюз.