Вдигат екотаксите за старите коли
Вдигат екотаксите за старите коли / снимка: БГНЕС
Вдигат екотаксите за старите коли
80983
Вдигат екотаксите за старите коли
  • Вдигат екотаксите за старите коли

Екотаксите за старите автомобили над 5 години ще бъдат увеличени с 3%, а новите превозни средства ще плащат с пет на сто по-малко. Това са част от мерките за намаляване на причините за замърсяване на въздуха с фини прахови частици, обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Ресорното ведомство ще се стимулира и използването на битово гориво в домакинствата. Очаква се промените да влязат в сила от есента.

По данни за 2013-а година в България е имало регистрирани малко над 3,5 млн. пътни превозни средства. Тези, които се купуват в страната са предимно тип „втора употреба", като средната възраст на автомобилите е между 18 и 25 години. В момента продуктовата такса за нови автомобили е 146 лева, а от есента тя ще бъде 138 лева. За превозни средства до 5 години екотаксата от 200 лева ще падне на 194 лева. Собствениците на по-стари коли от 5 до 10 години вече ще плащат 260 лева. Таксата за автомобилите над 10 години ще е 275 лева.

„За да намерим най-удачния начин за промяна на горивната база, за стимулиране на използването на битово гориво в домовете на хората, което не причинява замърсяване, ще пристъпим и към намаляване на продуктовите такси за новите автомобили, а също така увеличаването на продуктовите такси за старите автомобили, за да може да стимулираме използването на превозни средства, които по-малко замърсяват въздуха и така да подпомогнем цялостната държавна политика", каза екоминистърът Ивелина Василева.Новите такси, които ще влязат в сила наесен, ще важат само за бъдещи покупки на превозни средства. С тях не се облагат собствениците на вече купени автомобили.