Василев: По-високо ДДС – лошо решение за дефицита по текущата сметка
Василев: По-високо ДДС – лошо решение за дефицита по текущата сметка / netinfo

При решаването на проблема с дефицита по текущата сметка има група от положителни и отрицателни мерки, подобно на случая, в който човек иска да се отърве от наднорменото си тегло. Това се казва в доклада на Николай Василев, министър на държавната администрация до премиера по проблема с нарастващия дефицит по текущата сметка.

По думите на Николай Василев стимулирането на износа и на входящия туризъм са част от положителните мерки за намаляване на дефицита по текущата сметка подобно на фитнеса и плодово-зеленчуковата диета, когато човек иска да се отърве от излишните килограми.

Увеличаването на чуждестранните инвестиции и защита интересите на българския бизнес са другите опции, които предлага Василев.

В групата на лошите решения са повишаване ставката на ДДС и ограничаване на вноса, които са точно толкова неприятни, колкото неразумното гладуване и приемането на силни лекарства като метод за отслабване.

Да се ограничи рътът на кредитите или пък този на доходите са точно толкова нежелателни и непопулярни, колкото липосукцията, сочи докладът на министъра.

Застрашаването на финансовата стабилност на валутния борд и на фиксирания курс е неприемлив сценарий, който трябва да се избегне. За целта е наложително намаляването на дефицита по текущата сметка, е заключението на министъра.