ВАС потвърди картел на пазарите на яйца и пилешко
ВАС потвърди картел на пазарите на яйца и пилешко / снимка: morguefile.com

Върховният административен съд потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията за картел на пазарите на яйца и пилешко месо, съобщават от антимонополния орган. Решението е от юли 2008-а година, когато бе наложена санкция от 293 000 лв. на 24 предприятия, производители на яйца и пилешко месо, за нарушения при определяне на цени или други търговски условия.

Проучването на Комисията е установило, че в периода 2002 – 2007 г. Съюзът на птицевъдите в България е организирал срещи между членовете си с цел "координиране и съгласуване" на цените на яйцата и пилешкото месо.

Производителите на яйца са съгласували едновременно цените и обема на своето производството. Повишаването на цената на яйцата през месеците юни-август на 2007 г. е толкова драстично, че надминава средноевропейските цени, уточняват от комисията.

В периода 2002-2007 г. производителите на пилешко месо регулярно са обменяли търговска информация с цел поддържане на минимални ценови равнища.

През 2010 година Върховният административен съд с окончателни решения е потвърдил наличието на картелни нарушения, извършени от производителите на мляко и млечни продукти, хляб и слънчогледово олио.