Усеща се напрежение на зърнения пазар
Усеща се напрежение на зърнения пазар / netinfo

На зърнения пазар се усеща напрежение - производителите не продават, купувачите не търсят продукцията им, съобщи управителят на регионалната стокова борса в Монтана Борис Ангелов. Продадени са само малки количества, собственост на дребни стопани, които няма къде да съхраняват добитото зърно, пише БТА.

В началото на кампанията производители са поискали 350 лв. за тон пшеница, но от няколко дни предлагат продукцията си за 300 лв. за тон. Купувачите изчакват, защото мелниците и складовете са пълни със жито от старата реколта. Пак поради задържането му в очакване на по-висока цена, зърното е продадено през април май и юни.

Заради малките добити количества през миналата година цената са диктували производителите и тя е стигнала до 500 лв, каза Ангелов. Тазгодишната реколта е много добра и цената ще диктуват купувачите. Освен у нас, високи добиви прибират и

зърнопроизводителите в района - Украйна, Русия, Македония. В Македония вече е въведено защитно вносно мито, за да бъде предпочетена собствената продукция. Според брокера, цената на пшеницата от новата реколта ще се движи от 200 до 300 лв.