Уорлик: Съсредоточете повече усилия за пестене на енергия
Уорлик: Съсредоточете повече усилия за пестене на енергия / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Уорлик: Съсредоточете повече усилия за пестене на енергия
28223
Уорлик: Съсредоточете повече усилия за пестене на енергия
  • Уорлик: Съсредоточете повече усилия за пестене на енергия

Енергийната ефективност е най-голямото предизвикателство пред енергийната политика на правителството, заяви американският посланик Джеймс Уорлик при откриването на семинар „Зелени инициативи”. Събитието е организирано от Българския форум на бизнес лидерите съвместно с посолствата на САЩ и Великобритания. На събитието присъства и регионалният министър Росен Плевнелиев.

Правителството трябва да съсредоточи повече усилия върху спестяването на енергия и санирането на жилища, а не върху големи енергийни проекти като АЕЦ „Белене”, посочи посланик Джеймс Уорлик. Той припомни, че България е на последно място по енергийна ефективност в Европейския съюз. Уорлик съобщи, че сградата на американското посолство в София е сред най-енергийно ефективните мисии на САЩ по света и ежегодно пести от енергия по 50000 долара.

Посланикът на Великобритания Стивън Уилямс отбеляза, че сградите на островната държава в София на година постят по 13 процента от електричество и по 16 процента от вода.

Министър Плевнелиев обясни, че правителството има ясен план как да позиционира страната в картата на енергийната ефективност в Европа. По думите му инвестицията в санирането на панелен апартамент от 75 кв. м може да намали сметката за ток с около 70 процента.

Форумът, посветен на проектите за енергийна ефективност и зелена енергия, се организира ден преди Международния ден на Земята – 22 април.