Търсят опции за намаляване на цената на тока през февруари или март
Търсят опции за намаляване на цената на тока през февруари или март / снимка: Gulliver/Getty Images
Търсят опции за намаляване на цената на тока през февруари или март
68945
Търсят опции за намаляване на цената на тока през февруари или март
  • Търсят опции за намаляване на цената на тока през февруари или март

Търсят се възможности за намаляване на цената на тока от февруари или март.

Това стана ясно след заседанието на постоянната комисия за наблюдение на ДКЕВР в парламента.

Според председателя й Красимир Янков от "Коалиция за България" "има политическо решение за търсене на резерви", като най-вероятно управляващите са се насочили към нощната тарифа.

От своя страна Еленко Божков от ДКЕВР бе категоричен, че няма как цената на тока да падне от 1 януари, защото комисията няма време за подобни разчети.

Той обаче не отрече възможността през февруари или март да има ново намаление, но не се ангажира с проценти.

Без да даде каквато и да е икономическа обосновка, председателят на парламентарната подкомисия за наблюдение на енергийния регулатор Красимир Янков обяви:

„Има политическа заявка за зимния период цената да бъде задържана на тези нива и включително да бъдат намерени резерви. Евентуално според мен - знаете, че има различни цени за дневна и нощна енергия, по-скоро евентуално могат да бъдат намерени резерви в нощната енергия".

Той добави, че ще се направи всичко възможно, за да работят институциите без натиск и да не се повтарят протестите от февруари заради високите сметки.

Еленко Божков от енергийния регулатор не отрече възможността да има намаление на тока през зимата, но бе категоричен, че най-рано това може да стане през февруари или март. По думите му, процедурата по образуването на новите цени е доста дълга.

„Заинтересованите страни започват да си скубят косите - това са електроразпределителните дружества. След това представят сериозните си възражения, които ние сме длъжни да разгледаме и опишем едно по едно, и се получават около два месеца само за процедурата, без да говорим за сметки и моделиране на процеса - това е един сериозен математически модел", уточни Божков.

И Божков, и Янков отрекоха да е имало натиск върху бившия председател на енергийния регулатор Анджела Тонева да намали цената на тока от догодина, което да е станало повод за оставката й.