Твърденията на Дянков, че допитването струва 25 млн. лв. са манипулация, смята експерт
Твърденията на Дянков, че допитването струва 25 млн. лв. са манипулация, смята експерт / снимка: БГНЕС, aрхив
Твърденията на Дянков, че допитването струва 25 млн. лв. са манипулация, смята експерт
60910
Твърденията на Дянков, че допитването струва 25 млн. лв. са манипулация, смята експерт
  • Твърденията на Дянков, че допитването струва 25 млн. лв. са манипулация, смята експерт

25-те милиона, които финансовият министър Симеон Дянков обяви, че са похарчени за организацията на референдума, са поредната цифра фантом на вицепремиера, такова мнение изразиха от Отворен парламент. Съвместно с Mediapool.bg те са направили проверка по ведомства на база план-сметката за вота, одобрена от кабинета, че са похарчени само предвидените 14 милиона лева. Само раздадените бонуси в НОИ през миналата година се оказаха в размер на 7 милиона лева. Откъде идват допълнителните 11 милиона лева за допитването от неделя, трябва да отговори самият Дянков, посочи пред Дарик Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Цонева припомни твърдения на вицепремиера, че изборите за президент и местна власт в края на 2011 година е било да се проведат заедно, за да се спестят много пари, а по думите й в крайна сметка се оказало, че изобщо не е така.

„Сега пък в другата крайност – нещо, което струва определени пари, предварително фиксирани, изведнъж се обявява някаква раздута стойност, за да може да се внуши, че това са разпилени средства в момент, в който страната се нуждае от тях. Всъщност това е манипулация с числа, манипулативни и неверни политически изказвания, които основно носят внушението за отношението на държавните институции към референдума", каза тя.

Цонева обори и аргумента на вицепремиера, че отоплението в училищата е раздуло сметката за допитването. „Няма как парите за отопление в училищата да бъдат 11 млн. за ден, защото ако разходите им за ден са 11 млн, нали разбирате, че наистина ще фалираме държавата. Това е абсурдно, невъзможно", коментира Цонева.