/ БГНЕС
Смяната на собствеността на ЧЕЗ в България няма да промени цената на електрическата енергия, защото цената й се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а не от ЕРП-ата. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
 
КЕВР няма да допусне значително увеличение на цената на тока

Енергийният министър посочи, че електроразпределителните предприятия и всяко едно предприятие са в правото си да предявят искания за цена, но в крайна сметка цената се определя само от регулатора и хората трябва да бъдат спокойни.
 
Министър Петкова обясни, че сигурността на електроенергийната система не се определя от собствениците на тези дружества и затова няма опасност за енергийната сигурност на страната при смяна на тяхната собственост. Освен това, по думите й, регулаторът също следи тези дейности, защото енергийните дружества изпълняват дейност, която е лицензирана при КЕВР.

БГНЕС


„ЧЕЗ-Прага“: Ако България се оттегли от сделката, процедурата продължава

"Държавата си е на мястото и хората трябва да бъдат спокойни", увери енергийният министър.
 
На въпрос, че каквото и да се случи с договорите с т.нар. американски централи това няма да промени цената на тока, който те продават, енергийният министър обясни, че България е поела ангажименти, които са свързани с пълната либерализация на енергийния пазар.
 
Цените на електрическата енергия у нас са едни от най-ниските в ЕС

Петкова припомни, че през 2013 г. бившата ДКЕВР е сезирала Европейската комисия за това, че според тогавашната комисия е налице нерегламентирана държавна помощ по отношение на двата дългосрочни договора с двете американски централи и започналата тогава процедура продължава и до днес. Поради тази причина са започнали разговори с двете централи.

Тя изрази увереност, че при конструктивни преговори с представители на двете централи ще стигне до най-добро решение за двете страни.
БГНЕС