Телеком Австрия се интересува от покупката на гръцката ОТЕ
Телеком Австрия се интересува от покупката на гръцката ОТЕ / netinfo

Телеком Австрия заяви интерес за покупката на гръцката ОТЕ, съобщава атинският в. "Имерисия". Интересът е бил изразен по време на визитата на австрийския министър на финансите Карл-Хайнц Грасел в гръцката столица.

Австрийският телеком е компания от мащабите на гръцката ОТЕ и в този случай става дума за възможна сделка между равни, казал гръцкият министър на икономиката и финансите Георгиос Алогоскуфис след разговори с австрийския си колега.

Правителството в Атина счита приватизацията на телекома ОТЕ като последния голям облог на своята икономическа политика през четиригодишния си мандат и заявеният интерес към него е шанс за стартиране на тръжната процедура, казал още гръцкият министър.

Гръцката държава контролира 38,7 процента от акциите в телекома. Смята се, че държавата ще продаде до 18 процента от акциите си в ОТЕ. Интерес към ОТЕ проявяват още Дойче телеком, Франс телеком, испанската Телефоника и руската Система.

Наскоро компания с египетско участие също демонстрира интерес за покупката на гръцкия телеком. Представител на Уедър инвестмънс каза, че неговата компания има желание да участва в приватизацията на ОТЕ и че ще продължи да инвестира в Гърция.

Този интерес се породи, след като наскоро правителството в Атина обяви, че ще продаде дял от ОТЕ на стратегически инвеститор. Египетски бизнесмен, собственик на консорциума Ораском, към която се числи и Уедър инвестмънтс, каза преди това, че неговата компания се интересува и от покупката на мобилния оператор ТИМ Хелас. /БТА/