Съветът за тристранно сътрудничество решава за почивките на пенсионерите
Съветът за тристранно сътрудничество решава за почивките на пенсионерите / снимкa: Sofia Photo Agency

Премахване на социалната програма „Активно стареене", която даваше възможност на част от пенсионерите да почиват на море и планина, ще обсъди Националният съвет за тристранно сътрудничество. Съветът ще проведе първото си заседание след встъпването в длъжност на новия социален министър Тотю Младенов и възстановяването на социалния диалог.

Предложението за премахване на пенсионерските почивки се прави от министър Тотю Младенов: „Замяната им със социални трапезарии в страната по време на зимния период, който ще е тежък особено за уязвимите групи. Общините ще кандидатстват с проекти и ще се осигуряват средствата".

Според разчетите на министерството неизхарчените пари по програмата са на стойност 2,145 млн. лева. Съветът за тристранно сътрудничество ще преразгледа и всички доклади, одобрени след ноември миналата година, когато синдикатите напуснаха консултативния орган и направиха дейността му нелегитимна. Сред тях са предложения за промени в наредбите за изплащане на обезщетенията за безработица, за трудовия стаж, за почивките и отпуските.