Структурата на данъците трябва да се подобри, смятат икономисти
Структурата на данъците трябва да се подобри, смятат икономисти / снимка: Sofia Photo Agency
Структурата на данъците трябва да се подобри, смятат икономисти
72308
Структурата на данъците трябва да се подобри, смятат икономисти
  • Структурата на данъците трябва да се подобри, смятат икономисти

Структурата на данъците у нас трябва да се подобри, защото задържането им на ниските нива не е достатъчно условие за по-добрата събираемост и стимулирането на икономиката. Това заяви д-р Емил Калчев от икономическия екип на БАН.

По думите му по-голяма част от данъците трябва да остава в общините, за да се случи реалната децентрализация. Освен това социалната система зависи от тях, което не бива да се допуска.

Според Калчев по отношение на опростяването на данъчната система не е било направено абсолютно нищо с изключение на премахването на данъка върху лихвите, което обаче се осъществява поетапно и ще продължи няколко години. Икономистът посочи, че оценява постепенното отпадане на данъка върху лихвите като положителна стъпка, тъй като тази мярка не е сработила.

"Защо обаче остава данъкът върху застрахователните премии, който носи още по-малко приходи в бюджета, при все че застрахователният сектор в България е най-неразвитата част от финансовия ни сектор изобщо", попита Калчев.

По думите му данъкът върху дивидентите, който също носи малко приходи в хазната, също остава. "Той има вредно влияние върху икономиката особено в условията на криза, защото той чисто и просто препятства излизането на капитал от неефективни сектори и тяхното насочване в сектори, които са по-обещаващи - да кажем излизане от сектора на строителството и насочване в сектори като селското стопанство или леката промишленост", каза той.

Въпреки задържането на размерите на данъците, в тяхната структура има още какво да се подобри, каза в заключение Емил Калчев.

Икономистът бе категоричен, че страната ни има ниско ниво на дълг, но трябва да се постави въпросът как се реализират парите, набавени като заем. Ако се използват само за попълването на дефицита, това няма да работи дълго. Според Калчев те трябва да се инвестират.

Икономическият екип на БАН оцени като положителна публичната инвестиционна програма на кабинета, с която се инвестират 500 млн. лева в общините. Експертите обаче подчертаха, че все още е много рано да се отчетат резултатите.