Стив Ханке: България има нисък плосък данък и това е чудесно

Стив Ханке
Стив Ханке / Dariknews.bg
Стив Ханке: България има нисък плосък данък и това е чудесно. На са нужни още реформи
100627
Стив Ханке: България има нисък плосък данък и това е чудесно. На са нужни още реформи
  • Стив Ханке: България има нисък плосък данък и това е чудесно. На са нужни още реформи
България направи малко реформи в икономиката и това доведе до слаб инвеститорски интерес към вашата страна. Такова мнение изрази пред Дарик американският икономист проф. Стив Ханке.

Стив Ханке: Въвеждането на еврото няма да е добре за България
 
Нужни са реформи в държавната администрация, както и премахване на някои правила за регулация, смята професор Стив Ханке.
 
"България има нисък плосък данък и това е чудесно. Това е едно от добрите ви предимства като страна. Ако погледнете анализ на Световната банка, ще видите, че експертите на банката откриват проблем с данъците. Плоският данък е само един от данъците, той е правилно решение, но ако искаш да регистрираш среден бизнес в България, това отнема 453 часа на година. В средна Азия и в други части на Европа регистрация на фирма става за около 250 часа. Това спестява време. В Сингапур регистрацията на фирма става лесно и бързо. Бюрократичната система за администриране на данъци в България е кошмарна. Това ви прави неатрактивна държава", смята още Ханке.

Стив Ханке: България не трябва да влиза в еврозоната
 
Американският икономист е убеден, че очакваната рецесия в Еврозоната ще има негативно влияние върху българската икономика.