Стив Ханке: Въвеждането на еврото няма да е добре за България

/ Dariknews.bg
Стив Ханке: Въвеждането на еврото няма да е добре за България
94057
Стив Ханке: Въвеждането на еврото няма да е добре за България
  • Стив Ханке: Въвеждането на еврото няма да е добре за България
В интервю за Дарик радио известният финансист Стив Ханке определи като голяма грешка намерението на българското правителство да кандидатства за Еврозоната. Ханке, познат още като бащата на валутния борд у нас, е на мнение, че намаляването на регулаторните режими в България ще доведе до значителен ръст на икономиката на страната. По думите му европейските фондове имат краткосрочен положителен ефект и като цяло негативно влияние върху икономиката.
 
Какви са Вашите наблюдения за българската икономика?

Имам наблюдения върху последните години развитие на страната ви и поглед в дългосрочен план. Краткосрочните ми наблюдения са свързани с подобряване на икономическата среда и също така с краха на четвъртата по големина банка КТБ. Но въпреки това вашата икономика успя да се стабилизира. Налице е ръст, инфлацията е на разумно равнище, на фона на други европейски държави нивото на безработица е много ниско. Размерът на кредитирането си възвръща нивата отпреди краха на КТБ. Всичко изглежда в рамките на нормалното. В дългосрочен план обаче са необходими наистина големи реформи. Последната голяма реформа в България беше преди около 20 години, с въвеждането на валутния борд. Ако погледнете Съединените американски щати в сравнение със страните от Европейския съюз, Европа отбелязва икономически ръст едва около процент. Шистовият газ доведе до истинска революция в Америка. Съюзът и в частност България не инвестират достатъчно в иновации, регулациите са твърде много. България също би могла да произвежда шистов газ. Трябва да отбележа, че нещо изключително важно за развитието на иновативната икономика е образованието, което е проблем в България. И за Европа по принцип. България има потенциал за подобри ситуацията за бизнеса. Ако погледнете внимателно, нищо не се е променило по отношение на частния сектор. Брутният вътрешен продукт е 6 хиляди долара на глава от населението, а може да е 10 хиляди долара. Ако в България се променят регулаторните режими, икономиката на България ще отбележи значителен ръст. 

Българската икономика е зависима от европейските фондове. Според Вас какви мерки трябва да предприемем, за да бъде икономиката на България по-независима?

Европейските фондове са истински проблем, защото европейските пари са краткосрочни стимули за развитие на инфраструктурни проекти. Всъщност те убиват икономиката. Погледнете Гърция. Много европейски пари бяха наляти в Гърция и въпреки това ситуацията там е бедствие. Ползата от европейските средства за България е с краткосрочна перспектива, предвид инфраструктурните проекти. Това финансиране предизвиква много корупция, ниска ефективност . Европейските фондове означават бюрокрация за частния бизнес и намаляват потенциала за икономическо развитие. 

Според Вас колко дълго България трябва да запази валутния борд?

В България трябва да продължи да действа валутният борд така както е функционирал досега. 

А какво мислите за Европа на две или три скорости?

Мисля, че принципът на два или три скорости във времето е деструктивен и напълно загуба на време. Наличието на две политики е губене на време. Смятам, че идеята за разделянето на Европа изисква някои страни да се присъединят към Еврозоната.

Вие вероятно знаете, че българското правителство се готви да присъедини страната ни към Еврозоната? Това грешка ли е?

Голяма грешка. Абсолютна грешка. Разбирам какво мислят политиците, те искат финансиране от Европа. Вижте само проблемите, които възникват с Брекзит. Те наистина искат на напуснат Европейския съюз. Но това може да се окаже кошмар. В крайна сметка може и да е добре за тях, но това отделяне може да се окаже сложна задача. Валутният борд в България функционира добре, не са нужни други промени. Вероятно политиците смятат, че ако България трябва се присъедини към Еврозоната, Европейската комисия би разрешила по-голямо финансиране за България. Въвеждането на еврото няма да е добре за България, но вероятно ще е от полза за политиците.