Стажът за пенсия ще се повишава плавно
Стажът за пенсия ще се повишава плавно / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Осигурителният стаж ще се повишава плавно
31455
Осигурителният стаж ще се повишава плавно
  • Осигурителният стаж ще се повишава плавно

Осигурителният стаж ще се повишава плавно, а не според първоначалното предложение на правителството, с 3 години наведнъж от юли догодина, съобщи социалният министър Тотю Младенов след среща между премиера Бойко Борисов и представители на синдикатите. По време на срещата Борисов е заявил готовност да се мисли за вдигане на осигурителната вноска с 2 процента от следващата година и е възложил на финансовото министерство да подготви анализ във връзка с такава стъпка, обясни за Дарик вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Ето какво каза Димитров:

Господин Борисов възприе изцяло тезата за криминализирането на неплащането на вноските върху пълния размер на работната заплата. И това ще стане факт през септември с измененията и допълненията, които се готвят в Наказателния кодекс и в НПК. Това беше категорично съгласие и по това няма да има, надяваме се, повече нужда от коментари.

На второ място той изслуша нашите аргументи за допълнително капитализиране, тоест допълнителни приходи в системата и това го правят някои от държавите в ЕС, увеличавайки или възстановявайки размерите на осигурителните вноски. Той заяви, че ще разпореди още днес на финансовия министър да направят точни разчети евентуалното увеличение с 2 процента на вноската от 1 януари догодина колко точно средства ще вкара догодина при равни други условия и заедно с криманлизирането на неплащането на вноски какъв ще бъде фискалният ефект в бюджет 2011.

Димитров съобщи още, че дебатът за пенсионната реформа ще бъде подновен, а гласуването на промените в кодекса за социално осигуряване се отлага за есента.