ССИ иска нов закон за кооперативното кредитиране
ССИ иска нов закон за кооперативното кредитиране / www.sxc.hu
ССИ иска нов закон за кооперативното кредитиране
49575
ССИ иска нов закон за кооперативното кредитиране
  • ССИ иска нов закон за кооперативното кредитиране

От Съюза на стопанската инициатива (ССИ) определиха политиката на правителството като разрушителна за малките предприятия в страната. ССИ проведе Общо събрание, на което за председател на съюза бе избран Явор Джиджев, а за нов организационен секретар - Стелиян Стойчев. Според експертите днес министър-председателят правел това, което е правил през 90-те години „като служител на силовите групировки”, а то е да събира оборотите на предприемачите.

Организационният секретар на съюза Стелиян Стойчев изрази възмущение относно политиката на Асоциацията на търговските банки. По думите му тя „не предприема действия за подобряване на диалога в посока снижаване на лихвените равнища или подобряването на политиката, създаването на работещи механизми за намаляване на тежестта върху задлъжнелите български предприятия, които на практика в момента нямат достъп до никакъв финансов ресурс".

Стойчев обясни, че от съюза ще продължат да работят в посока към намаляване на лихвените нива по кредитиране. Те ще лансират и предложения за законодателно уреждане на кооперативното кредитиране. За тази цел трябвало да бъдат създадени финансови инструменти, с които да се подпомогнат малките и средните предприятия в страната.

Новоизбраният председател Явор Джиджев обясни, че е нетипично в България, като в страна членка на Европейския съюз, да няма нито една кооперативна банка: „Ако имаше в България до момента създадени мощни, солидни и укрепнали кооперативни банки, както в други страни членки на ЕС, ние сме сигурни, че в сега в България нямаше да има такава разлика в лихвените нива, в сравнение с другите европейски страни. Защото точно кооперативните банки са този буфер, който може да противодейства на опитите на големите търговски банки да извършват картелно сдружаване по въпроса с нивата на лихвите".

От съюза обясниха, че ще продължат да настояват за държавна намеса на кредитния пазар, чрез Българската банка за развитие и други възможни инструменти. Ще продължат и да се противопоставят на контрабандата в страната, загубите от която, според тях, са над 2 милиарда лева.

Стойчев призова всички малки и средни предприятия да се присъединят към съюза, защото по думите му той е единственият опонент на политиката на правителството, която според него е насочена срещу малкия и среден бизнес.

Новоизбраният организационен секретар бе категоричен, че оттук нататък съюзът ще реализира политиките си не само на думи.