Синдикатитепотвърдиха готовността си за стачка в “ЛУКОЙЛ–Нефтохим”
Синдикатитепотвърдиха готовността си за стачка в “ЛУКОЙЛ–Нефтохим” / netinfo
От организацията на “Подкрепа” в “ЛУКОЙЛ–Нефтохим” Бургас потвърдиха своята готовност за протести, която беше обявена преди десет дни. Повод за тази реакция е уволнението на секретаря на “Подкрепа” в комбината Вълчо Вълчев

Уволненият Вълчо Вълчев е втори поред, след като преди около 20 дни заповед за напускане получи и синдикалният председател на “Подкрепа” в ЛУКОЙЛ Атанас Анастасов. Мотивите за освобождаване от длъжност на двамата оператори са, че те не отговарят на изискването да притежават химическо или техническо образование, въпреки че Вълчев е работил 20 години, а Анастасов – в продължение на десетилетие на този пост.

Председателят на “Подкрепа” в Бургас Иван Костадинов нарече уволненията “синдикален терор”. Според Костадинов, се очакват още поне три уволнения на членове от ръководството на “Подкрепа” на територията на “ЛУКОЙЛ”. Той ще се срещне на 16 септември с генералния секретар на Световната конфедерация на енергетиците, химиците и миньорите Манфред Варда, за да го запознае с несправедливите, според него, съкращения на синдикални членове.

Уволненият Вълчо Вълчев заяви за Дарик, че той и неговият колега Атанас Анастасов смятат да се обърнат към секция “Права на гражданите” в ООН, заради “нарушаване Конституцията на България, Международната организация на труда и правото на свободно сдружаване”. Председателят на “Подкрепа” в Бургас Иван Костадинов уточни, че в момента в предприятието “Балкани ЛК” на територията на рафинерията тече напреднала процедура по обявяване на стачка. Там в последен опит да предотврати ефективния протест е шефът на Националния институт за помирение и арбитраж Кирил Александров.

До момента от “ЛУКОЙЛ-Нефтохим” няма коментар.