Синдикатите в БДЖ спират преговорите с ръководството на холдинга
Синдикатите в БДЖ спират преговорите с ръководството на холдинга / Sofia Photo Agency, архив
Синдикатите в БДЖ спират преговорите с ръководството на холдинга
47746
Синдикатите в БДЖ спират преговорите с ръководството на холдинга
  • Синдикатите в БДЖ спират преговорите с ръководството на холдинга

Синдикатите в БДЖ спират преговорите с ръководството на холдинга, съобщи за Дарик Петър Бунев, председател на Синдиката на българските железници в КНСБ. Причината е вчерашното предложение на мениджърския екип на дружеството към синдикатите за подписване на колективен трудов договор.

Според Бунев ако синдикатите приемат предложението, то месечният доход на работещите железничари ще падне с около 35%. Затова е взето решение стачката да продължи, а преговори да се водят само с министъра на транспорта Ивайло Московски.

"Единодушно решихме, че преговори повече с мениджърския екип няма да водим. Това е поредната подигравка, която се прави. Предлагат неща, които са под Кодекса на труда. Като започнем от нощния труд - от 42% на 25%, класът за прослужено време от 1% на 0,6%. Намаляване на километричните, които са по 3,8 стотинки на 1 стотинка. Намаляване на отпуските от 22 на 20 дни, на трудоустроените от 30 на 26 дни. Премахва се допълнителният отпуск при смърт на близък и при кръводаряване. Намаляване на отпуските за вредни условия на труд - в момента те са от 5 до 10 дни, те предлагат от 1 до 5 дни при положение, че наредбата не позволява по-малко от 5", добави Бунев.

Относно очакванията на председателя на Управителния съвет на БДЖ Владимир Владимиров влаковете да тръгнат още следващата седмица, Петър Бунев каза: "Той заявяваше, че и на 24 ноември няма да започне стачка, а тя продължава вече 11-и ден. В комуникация със стачкуващите те казаха, че са готови да умрат по пероните, но няма да се съгласят с отстъпление от наша страна. Предложението, което те ни отправиха, е около 35-37% намаляване на доходите. Ние утре ще отидем и ще заявим, че повече с тях няма да преговаряме. Оттук нататък министър Московски да му мисли".

Междувременно стана ясно, че започва гражданското дело по жалбата на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД за установяване на законността на стачката в железницата, съобщиха от Софийския градски съд.