Синдикатите мислят за нова стачка в железниците, решават до дни
Синдикатите мислят за нова стачка в железниците, решават до дни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Синдикатите мислят за нова стачка в железниците, решават до дни
53201
Синдикатите мислят за нова стачка в железниците, решават до дни
  • Синдикатите мислят за нова стачка в железниците, решават до дни

Синдикатите решават следващата седмица дали ще има нова стачка в БДЖ. Това стана ясно след среща на синдикатите с ръководството на „Товарни превози". Предстоящите съкращения на 850 души от системата е икономически необоснована, заяви шефът на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев. От своя страна ръководството на холдинга заяви, че няма законово основание за стачни действия.

Следващата седмица профсъюзите ще решават дали да има стачка в железниците, стана ясно от думите на председателя на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев след среща с ръководството на „Товарни превози". Няма законово основание за предстоящото съкращаване на 850 души от системата, смята синдикалистът. От ръководството на холдинга пък контрираха, че стачните действия не са законово обосновани. Съкращаването на служители е записано в Колективния трудов договор и плана за преструктуриране на компанията, заяви изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев. 400 души ще бъдат освободени от „Товарни превози", а от „Пътнически превози" – 450 човека. От своя страна Бунев бе категоричен, че в Колективния трудов договор не присъстват подобни съкращения. Най-вероятно синдикалистите ще поискат оставката на ръководството на БДЖ.

Междувременно от превозвача отчетоха, че задълженията на железниците са намалели с 62 млн. лв. През тази година цените на билетите няма да се повишават отново, каза Йордан Недев.

Повече по темата чуйте от репортажа на Христина Рафаилова и Марта Младенова: