Синдикатите готвят стачка в железниците през октомври
Синдикатите готвят стачка в железниците през октомври / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Синдикатите готвят стачка в железниците през октомври
44861
Синдикатите готвят стачка в железниците през октомври
  • Синдикатите готвят стачка в железниците през октомври

Синдикатите подготвят ефективна стачка в железниците от началото на октомври. В обръщение до служителите на БДЖ синдикатите призовават за провеждане на стачни действия, заради провалените преговори по подписването на нов колективен трудов договор, готвените масови съкращения и отказа на Световната банка да отпусне заем за реформирането на железопътната система. Липсва всякакъв диалог с ръководството на БДЖ, както и с министерството на транспорта, заяви за Дарик Петър Бунев от синдиката на железничарите към КНСБ.

„Липса на диалог, подготовка на масови съкращения, изваждане на дейности, приватизация, продажби, провалени преговори със Световната банка, всеки ден се палят локомотиви, няма вагони, тръгнаха да нарушават и стачното споразумение", изброи Петър Бунев. Той допълни, че синдикатите пускат подписка, за да видят готовността на служителите в БДЖ да стачкуват, като са убедени, че това ще стане. „Хората ще въстанат, за да си запазят работните места и хляб", каза Бунев.

Петър Бунев твърди, че това, което се подготвя и по думите му „цялата система е в паника, е над 2000 човека да се подготвят" в БДЖ Пътнически превози и БДЖ Товарни превози. „И то в условия на липса на колективен трудов договор и нежелание да се сключва колективен трудов договор, въобще не се водят преговори", каза синдикалистът.