/ БГНЕС
Ще получат ли обезщетения клиентите на фалиралата „Олимпик“?
98591
Ще получат ли обезщетения клиентите на фалиралата „Олимпик“?
  • Ще получат ли обезщетения клиентите на фалиралата „Олимпик“?
Към момента по действащото българско законодателство и по кипърските закони няма такива средства, които да бъдат предоставени на закупилите застрахователни полици от "Олимпик". Тази позиция изрази депутатът от БСП Румен Гечев в интервю за Дарик.
 
Компанията „Олимпик“ дължи над 9 млн. лева на близо 200 000 българи

"Тези, които са претърпели и са участвали в някакви пътни произшествия и трябва да се извършват определени заплащания, там Гаранционният фонд би могъл да се намеси и трябва да се намеси съгласно действащото българско законодателство. По отношение на обезпеченията нещата не стоят така, тъй като фирмата е лицензирана в Кипър, тя има клон, които оперира в България, и юристите твърдят, че тези средства са събрани неправомерно, по 1,50 лева от всяка полица. Това означава, че около 2,5 млн. лева годишно са събирани неправомерно, твърдят юристи, от нашия Гаранционен фонд", обясни Гечев.   

Заявления за връщане на остатъка от премиите приемат в офисите на „Олимпик“ 

"Регулирането на застрахователния пазар става от специализирана дирекция на Министерството на финансите на Кипър. Те естествено ще защитят интереса и ще изпълнят кипърския закон и най-вероятно ще поискат тези пари, които незаконосъобразно са събрани от нашия Гаранционен фонд, да бъдат преведени обратно в Кипър, за да може те да си оформят т.нар. "маса на несъстоятелност", тъй като фирмата е обявена в банкрут, и да започнат да се разплащат съгласно закона с кредитори, служители, купувачи на полици, към българския Гаранционен фонд. Но едва ли ще направя грешка, ако прогнозирам, че едва ли ще останат някакви средства в Кипър, които да бъдат преразпределени в България", разясни депутатът.
 
КФН: Засега не е ясно как клиентите на „Олимпик” ще бъдат обезщетени

"Към момента по действащото българско законодателство и по кипърските закони няма такива средства, които да бъдат предоставени на закупилите застрахователни полици от "Олимпик", коментира още Гечев.