Ще наказват работодатели, наели нелегални имигранти
Ще наказват работодатели, наели нелегални имигранти / netinfo
Работодателите от страните-членки на ЕС, да носят наказателна отговорност при наемане на нелегално пребиваващ гражданин на трета държава, предвижда европейска директива, която до края на годината трябва да бъде приета от Европейския парламент. Условията по директивата бяха представени в българския парламент от шефовете на постоянните парламентарни комисии по социалната политика и европейските въпроси Хасан Адемов и Младен Червеняков.

Освен сегашната глоба от 20000 лв. работодателят ще трябва да плати на нелегално пребиваващия и разходите за отпътуването му от страната. Съгласно директивата всяка страна членка на Европейския съюз ще трябва да провери 10 процента от фирмите си, обясни Хасан Адемов. Тези десет процента по-скоро трябва да бъдат диференцирани и трябва да се наблегне не на количествените критерии, но и качествените критерии, т.е. проверените 10 процента да излязат в крайна сметка с необходимите изводи с необходимите мерки.

В кои отрасли трябва да бъдат направени проверките?

Отраслите не се различават от тези, които са в Европейския съюз – туризма, изобщо сферата на услугите, защото тук най-често говорим за заетост, която на практика е от трети страни, извън рамките на Европейския съюз.

А какво ще бъде отношението на страната ни по въпроса за наказателната отговорност, която биха носили работодатели, наели такива хора?

България има консолидирана позиция да защити по принцип всички мерки, които са предложени пред Европейската комисия. По отношение на наказателната отговорност няма различия от другите страни. В оммента позицията на България е да подкрепи тези мерки по-скоро като политическа мярка, а не като конкретна наказателна отговорност.