Шматко пристига във Варна за пътната карта на Южен поток
Шматко пристига във Варна за пътната карта на Южен поток / Sofia Photo Agency, архив
Шматко във Варна за пътната карта на „Южен поток"
31194
Шматко във Варна за пътната карта на „Южен поток"
  • Шматко във Варна за пътната карта на „Южен поток"

Руският енергиен министър Сергей Шматко пристига във Варна, за да обсъди с българския си колега Трайчо Трайков пътната карта на проекта за газопровод „Южен поток". Разговорите между двамата ще бъдат продължение на преговорите между двете страни, проведени в началото на миналата седмица в София по време на посещението на руския първи вицепремиер Виктор Зубков.

Ден след посещението си у нас Зубков обяви, че именно днес България и Русия ще подпишат споразумение за пътната карта на „Южен поток", но българският министър Трайков уточни, че това не е сигурно и документът само ще се обсъжда.

В София премиерът Бойко Борисов и първият заместник на Владимир Путин се разбраха да създадат пътна карта за развитието на "Южен поток", според която българското трасе от газовата тръба ще се използва с не по-малък капацитет от останалата част от газопровода. Пред Дарик енергийният министър съобщи още в деня на разговорите в София, че проектът ще струва на България няколкостотин милиона евро и увери, че парите ще бъдат осигурени. След това в официално съобщение министър Трайков съобщи, че една четвърт от предвидения капацитет на газопровода ще минава през съществуващата в момента газова мрежа на България. Става въпрос за 17 млрд. куб. метра от общо предвидените като капацитет на проекта 63 млрд. куб. метра. Останалото количество газ ще преминава през новоизградени тръби в направление изток-запад, които са част от „Южен поток" и са 50% българска собственост. Чрез използването на капацитета на сегашните тръби, които са изцяло собственост на България, страната няма да загуби приходи от транзитни такси, а дори ще ги повиши, коментира енергийният министър. В момента по тези тръби преминават 17 млрд. куб. метра газ за Гърция и Турция.

„Южен поток" е руско-италиански проект за газопровод, в който основни акционери са руската „Газпром" и италианската „Енеи". Проектът е определян от експерти като конкурентен на проекта за европейски газопровод „Набуко". България е обявила намерения за участие и в двата мащабни енергийни проекта.

Очаква се газопроводът „Южен поток" да влезе в експлоатация през 2015 година.