Сенатор Маккейн: Искаме по-малко руско участие по въпроси, касаещи „Южен поток”
Сенатор Маккейн: Искаме по-малко руско участие по въпроси, касаещи „Южен поток” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Очевидно бихме искали да видим по-малко руско участие по въпроси, касаещи "Южен поток" и се надяваме въпросът да се реши в координация с европейците. Това заяви в Министерски съвет сенатор Джон Маккейн след срещата с премиера Пламен Орешарски.

Джон Маккейн призна, че по време на срещата е обсъден въпросът, по който има съгласие между България и САЩ - необходимостта от енергийната независимост за Източна Европа и България. САЩ ще работят със своите задокеански сътрудници за постигането на тази цел възможно най-скоро, гарантира Джон Маккейн.

Очевидно бихме искали да видим по-малко руско участие по въпроси, касаещи "Южен поток", отвърна Джон Маккейн на въпрос във връзка със санкциите за български фирми, които работят със свои руски колеги по проекта. Присъединяваме се към премиера и правителството на България, като се стремим първи приоритет да бъде енергийната независимост и това означава да не работим с организации, които са зависими от Русия, добави Маккейн, цитиран от БГНЕС.

Надяваме се, че въпросът за "Южен поток" трябва да се реши в координация с европейците и че фирми, които работят с руски фирми, подложени на санкции няма да участват, коментира той.

Маккейн благодари на своя домакин за откровената и полезна дискусия, която двамата са провели по редица въпроси. Дойдохме по много причини, но една от тях е да благодарим на хората в България и Румъния за техните смели войници, които изпратиха в Афганистан, стремейки се да получат свобода за афганистанския народ, обясни Маккейн.