Руски петролни и газови компании протестират срещу законопроект
Руски петролни и газови компании протестират срещу законопроект / Thinkstock/Getty Images

Седем големи руски петролни и газови компании са се обявили против подготвяната нова държавна политика за закупуване на оборудване и заместване на вноса, пише днес вестник "Комерсант". Те са недоволни от одобрения от Държавната дума на първо четене законопроект, който поставя сектора под специален контрол и създава рискове от разкриване на търговска информация и намалява възможността да се използват схеми за заобикаляне на санкциите. Вестникът посочва, че проектът поражда проблеми и в други отрасли на икономиката, но оттам няма реакция, защото вероятно малцина са го прочели внимателно.

В средата на април ръководителите на компаниите "Роснефт", "Лукойл", "Газпром нефт", "Зарубежнефт", "Башнефт", "Сургутнефтегаз" и НОВАТЕК са написали писмо до президента Владимир Путин, в което критикуват промените във федералния закон, пише "Комерсант". Промените са били разработени след реч на Путин пред парламента през декември 2014 г, в която той е предложил създаването на "координационен център, който да обвърже осъществяването на големите проекти с разпределението на поръчките към руски предприятия". Целта на занятието, по думите на Путин, е да се премахне "критичната зависимост от чуждестранни технологии и промишлена продукция". През март премиерът Дмитрий Медведев съобщи, че той ще оглави новия орган, а на 21 април Държавната дума одобри на първо четене съответния законопроект, припомня вестникът.

Но според "Комерсант" петролните и газовите компании смятат, че правителството неправилно е интерпретирало идеите на президента. И днес се очаква той да изясни ситуацията на специално правителствено заседание.

Според компаниите вместо създаването на преференции за родните производители документът просто прави публична информацията за покупките, които заместват вноса, вкл. и по "паралелния внос", което може да даде на Запада информация как да бъде повишена ефективността на санкциите срещу Русия. Източник на "Комерсант" в една от компаниите заявява, че "такава намеса на държавата в бизнеса никога не е имало".

Източник: БТА