Русия има готовност да отмени визовия режим с България
Русия има готовност да отмени визовия режим с България / снимка: БГНЕС, архив
Русия има готовност да отмени визовия режим с България
62750
Русия има готовност да отмени визовия режим с България
  • Русия има готовност да отмени визовия режим с България

Русия е технически готова още утре да облекчи и дори да отмени визовия си режим с Европейския съюз, и особено с България. Необходима е обаче и политическа воля от страна на Брюксел.

Това бяха думите на руския посланик в България Юрий Исаков. По време на своята лекция в Софийския университет, посланикът добави, че "в Евросъюза има няколко новобранци, които спъват процеса чрез политизирани действия".

Посланикът на Русия в България обясни, че основните приоритети в международен план за Русия са развитието на партньорските отношения с държавите от бившия Съветски съюз; отношенията между Москва и Брюксел; общият икономически прогрес на организацията на нововъзникващите пазари БРИКС - включващ Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африк; и не на последно място - повишаване на стабилността и доверието между Москва и Вашингтон.

"Ние сме готови да разширим и задълбочим отношенията си с американските си партньори, при условие, че уважаваме взаимните си интереси и, че не се месим във вътрешнополитическите си въпроси. Това са принципите, които предлагаме на партньорите си. Аз съм оптимист, защото прекрасно разбирам, че наред с необузданите русофоби сред американските политици, не са малко и тези, които осъзнават, че без съвместните действия с Русия, решение за целия набор от международни проблеми - от тероризма до Иран и Северна Корея, е невъзможно", добави Исаков

За отношенията между Русия и България руският посланик подчерта, че туризмът е основен приоритет и ако бъде премахнат визовият режим, потокът от 600 000 туристи годишно може да се увеличи с 2 или 2.5 пъти. Относно външната ни политика Исаков каза, че е "трудно да си представим една България без силно изразен руски вектор във външната политика" на София.