/ БГНЕС
Румънските шофьори на второ място сред чуждестранните купувачи на винетки
101154
Румънските шофьори на второ място сред чуждестранните купувачи на винетки
  • Румънските шофьори на второ място сред чуждестранните купувачи на винетки
Проектите в сферите на транспорта, инфраструктурата и енергетиката са във фокуса на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия, която се провежда в румънската столица Букурещ днес. Ще се състои и съвместно заседание на правителствата на България и на Румъния.
 
Българският регионален министър Петя Аврамова ще запознае румънския си колега Василе-Даниел Сучу с въведената от 1 януари 2019 г. електронна винетка и с предстоящата тол такса за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона от 16 август т.г.
 
67 000 електронни винетки на обща стойност над 2 млн. лв. са продадени на автомобили с румънска регистрация, което нарежда Румъния на второ място след Турция сред чуждестранните ползватели на пътищата. От тях близо 37 000 са за леки коли, а над 30 000 - за тежкотоварни над 3,5 тона.
 
Премиерът Борисов на среща с балканските лидери в Букурещ

С наближаване на Великден и Гергьовден, както и на летния сезон се очаква ръст на продажбите на електронни винетки на румънски водачи. През 2018 г. Румъния заема първо място по брой туристически посещения в България - над 1 377 000, като спрямо 2017-а се отчита ръст от близо 21%.
 
В разговорите си с румънския си колега Василе-Даниел Сучу българският регионален министър Петя Аврамова ще изтъкне възможността румънските водачи да закупуват винетки чрез мобилното приложение и сайтовете www.bgtoll.bg, www.vinetki.bg.
 
Шофьорите от северната ни съседка могат да купят електронна винетка и на граничен пункт „Дунав мост“ край Русе, където има 4 терминала за самотаксуване и едно гише за продажба на е-винетки, на което може да се плати и в брой. На пункта „Дунав мост 2“ има два терминала за самотаксуване и едно гише за продажба. По един терминал има и на граничните контролно пропускателни пунктове Силистра, Дуранкулак и Кардам.

пресцентър, Министерски съвет

Теми от сферата на икономиката, транспорта и сигурността ще бъдат обсъдени на съвместно заседание на правителствата на България и на Румъния, в която участват 11 български министри.
 
В рамките на Четиристранната среща на високо равнище премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич ще обсъдят напредъка по общите проекти в региона в сферите на транспорта, инфраструктурата и енергетиката. Лидерите на четирите балкански държави се събират в този формат по инициатива на министър-председателя Борисов, като това ще бъде седмата им среща, домакинствана по ред от Румъния.