Румен Симеонов: България има ресурс да посрещне криза
Румен Симеонов: България има ресурс да посрещне криза / cнимкa: Sofia Photo Agency

България има ресурс да посрещне финансовата криза, увери в „Седмицата“ на Дарик Румен Симеонов, подуправител на управление "Банков надзор" на БНБ. Според него бюджетния излишък трябва да се запази и да се използва при нужда от пари в следствие на финансовата криза, обхванала САЩ. „Моето лично разбиране е, че бюджетния излишък не е излишни пари. Това са един резерв точно за черни дни. Така че ресурс има”, каза Симеонов.

Нашият банков пазар не е толкова иновативен, колкото е в Щатите. Освен това в България нямаме инвестиционни банки. Банките ни са универсални. Основните активи на банките в България са кредитите, които са за фирми и граждани”, уточни Симеонов.

Подуправителя на БНБ Румен Симеонов каза още, че централната банка ще иска промяна в режима за регистрация на лизинговите дружества и финансовите къщи, които сега по закон само уведомяват банката за съществуването си. Симеонов каза, че очаква ново покачване на лихвите по кредитите още до края на годината. „това са очаквания, които вече и самите банкери декларираха – между 0.5-1% е възможно да се покачат лихвите до края на годината.

Интервюто с Румен Симеонов може да прочетете ТУК