Росатом потвърди получаването на парите от НЕК за АЕЦ Белене
Росатом потвърди получаването на парите от НЕК за АЕЦ Белене / БГНЕС, архив

Руската компания "Росатом" потвърди, че е получила парите в размер на 601,6 млн. евро от българската НЕК за дълга по АЕЦ "Белене".

"На 9 декември 2016 г. Националната електрическа компания на България погаси изцяло задълженията си пред руската "Атомстройекспорт" в рамките на изпълнение на решение на Арбитражния съд при Международната търговска палата в Женева по проекта АЕЦ "Белене", съобщиха от "Росатом".

"Руската страна е удовлетворена от изпълнението на ангажиментите на НЕК ЕАД по изплащането на дълга", се казва още в съобщението на корпорацията.

НЕК е платила дълга си към "Атомстройекспорт"

В края на октомври България и Русия постигнаха споразумение за изплащането на пълната сума по дълга на "Атомстройекспорт" до 25 декември т.г. При пълното погасяване на задължението до 15 декември руската компания се съгласи да се откаже от процент по дълга, което би трябвало да е в размер на 23,8 млн. евро.

България и Русия се споразумяха за АЕЦ "Белене"

През юни т.г. Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева отсъди в полза на "Атомстройекспорт" в спора му с НЕК за проекта АЕЦ "Белене". Съдът разпореди руската компания да бъде компенсирана заради прекратяване на реализирането на проекта.

Източник: БГНЕС