Родните туристи предпочетоха чуждите курорти за празниците
Родните туристи предпочетоха чуждите курорти за празниците / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

36 хиляди българи са избрали да почиват в чужбина между 1 и 6-ти май и едва 12 хиляди в български хотели. Това съобщи Румен Драганов – председател на Института за анализи и оценки в туризма и член на Управителния съвет на Националния борд по туризъм.

Председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова коментира, че няма точни данни за това колко българи са избрали чуждестранните курорти през почивните дни, но безспорно те са много и това е вече очертала се тенденция.

Според Георги Велчев, член на Управителния съвет на Националния борд по туризъм, почивката в четиризвезден български хотел била между 400 и 500 лева за двама души за времето от 1 до 6 май, докато на тази цена е можела да се получи тризвездна услуга в Турция.

Едва през 2009 година започва отчитането на туристите чрез така наречената сателитна сметка, която ще даде възможност чак през 2010 година да имаме съвсем конкретни данни, обясни Анелия Кришкова.

Ръководството на Националния борд по туризъм и Държавната агенция по туризъм се договориха съвместно да разработят устойчива стратегия за развитие на сектора. В момента е зададена рамката, а с помощта на бизнеса трябва да разработим пордуктова стратегия, обясни Крушкова. Националният борд по туризъм отбелязва днес дви години от учредяването си.