Разпродажби на чужди инвеститори понижиха значително индексите
Разпродажби на чужди инвеститори понижиха значително индексите / netinfo

Днешната борсова сесия завърши със значителни понижения за индексите. Според анализатори една от причините е спад на пазарите в Европа и международните пазари. Борсите в Европа към 14.00 ч. българско време отичат спад, след като тази сутрин водещите индекси бяха оцветени в зелено. Причина за понижението станаха опасенията на инвеститорите, че високите цени на суровините ще забавят световния растеж. С най-голяма загуба се движат индикаторите в Швеция, Швейцария и Франция. Мисля, че когато една икономика е изправена пред сериозна криза няма сериозен оптимизъм на фондовите борси, каза Енчо Стайков, главен дилър в СИБанк, по повод движението на световните фондови пазари.

Спадът навън е и причината за днешните разпродажби по определени позиции на чужди инвеститори, които са притеснени от ситуацията на световните пазари.

Наблюдаващите пазара не пожелаха да прогнозират, как ще се движи той утре. Според Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на Статус капитал, всичко зависи от това, какво ще е предлагането през следващите седмици и кога ще е IPO-то на Инвестбанк АД.

Най-голямо е понижението при SOFIX, който загуби 3.01% от стойността си до 1386.51 пункта. С 2.34% падна BG-40 до 400.41 пункта. На отрицателна територия затвори и BGTR30, който падна с 2.84% до 886.38 пункта. Единствено индексът на дружествата със специална инвестиционна цел се оцвети в зелено. BGREIT прибави монималните 0.03% до 101.15 пункта. Оборотът на БФБ-София днес е малко над 10 млн. лв.

На тесният измерител натежаха акциите на Монбат АД, Индустриален Холдинг България АД, ТБ Централна кооперативна банка АД, Химимпорт АД, Спарки Елтос АД и Петрол АД. Разпродажба на 7 хил. акции доведе до спад в капитализацията на производителя на акумулатори от 4.49%, а средната цена се формира на ниво от 28.27 лв. С 2.38% падна цената и на Индустриален Холдинг България АД до 7.79 лв. при прехвърлени над 55 хил. ценни книжа. С по над 2% се понижи стойността и на книжата на финансовата институция и холдинговия гигант, от които бяха изтъргувани съответно 20 и 30 хил. акции. Разпродажби имаше и по позицията на дистрибутора на горива. Над 40 хил. акции смениха собственика си, като средната цена поевтиня с 1.93% до 5.08 лв.

На широкият BG-40 натежаха акциите на ТБ Първа Инвестиционна Банка АД, по която също имаше разпродажби. Това доведе до спад в цената с 1.73% до 9.65 лв.

Големи пакети бяха прехвърлени и по позициите на някои дружества със специална инвестиционна цел. От Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ бяха изтъргувани над 107 хил. акции. Средната цена се понижи с 0.44% до 2.27 лв. С 2% падна и стойността на книжата на Адванс Терафонд АДСИЦ до 1.96 лв. Едни от малкото печеливши днес са книжата на Актив Пропъртис АДСИЦ, които прибавиха 1.04% до средна цена от 1.95 лв.

Спадът днес обхвана почти всички позиции. Дори инфраструктурните компании понижиха цената си. Само Билборд АД успя да се задържи нагоре. Книжата на компанията се покачиха с 2.43% до 9.26 лв. при прехвърлени над 30 хил. ценни книжа.

DarikFinance.bg